Over de schutting

Vrienden en collega’s vragen mij weleens hoe het komt dat ik op zoveel verschillende plekken te vinden ben, voor m’n werk en daar buiten. Wat is dat toch met die Anne Jet…? Dat ben ik eens bij mezelf te rade gegaan en zo hoogdravend en ingewikkeld is de reden niet. Ik heb niet vijf banen tegelijkertijd, kan niet opeens meer uren in een dag proppen en heb geen overschot aan energie. Ik ben eigenlijk vooral nieuwsgierig van aard: hoe zou het ergens anders gaan, hoe pakken anderen het aan en kan ik daar wat van leren? Wat gebeurt daar achter die schuttingen?!

En wat mij dan opvalt over de schuttingen binnen overheidsland, zijn de uiteenlopende talenten van mijn overheidscollega’s.

Waar de één scherpe analyses en adviezen maakt, zorgt de ander ervoor het hele proces lekker loopt of dat de juridische check nauwkeurig gedaan is. En dan heb ik het nog niet eens over de aanwezige inhoudelijke kennis. Wat een hoop collega’s, van dichtbij en veraf, die gezamenlijk de publieke passie hebben. De rol en opgave van de betreffende overheidsorganisatie staan daarin centraal, daar krijgen we energie van. En dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit vanuit welke overheidsorganisatie je dat precies doet.

Dit nieuwsgierig binnenkijken bij andere organisaties is niet alleen leuk maar levert ook veel op.

Het verbreedt je blik, brengt je in contact met collega’s van heel andere organisaties en je leert je suf doordat je in nieuwe omgevingen terecht komt.

Ik zie op verschillende plekken dat groepen zich vrijwillig inzetten voor complexe, publieke vraagstukken bij uiteenlopende organisaties, denk aan de Groningen Talent Group en Stichting Denkkracht Utrecht. Allebei actieve multidisciplinaire netwerken van jonge mensen die hun denkkracht breed inzetten.

Zo lijkt het bijna of dit concept alleen voor de jonge garde is weggelegd, die over schuttingen heen willen kijken. Maar het gluren bij de buren en jezelf breed inzetten is toch niet alleen leuk en uitdagend voor jonge ambtenaren?! Ik ken ook genoeg ervaren collega’s die de lol en het nut er van inzien om van klus te wisselen, gedetacheerd te worden, hun kennis breed te delen via bijvoorbeeld Deell of mee te doen aan Serious Ambtenaar.

Over dat laatste: dit jaar wordt de vierde editie van het initiatief Serious Ambtenaar georganiseerd door de gemeente Schiedam en het wordt elk jaar succesvoller. De succesformule (bedacht door de finalisten van de verkiezing jonge ambtenaar van het jaar 2012 van Futur) is z’n eenvoud: je werkt tijdens twee vrije dagen met een groep een zelf gekozen opdracht bij een andere organisatie. En daarmee steun je ook nog eens het goede doel. Het verplicht je verder tot niets, je loopt alleen het risico op een groter netwerk, plezier en een bijdrage aan andermans vraagstuk. Het is een sterk staaltje ambtelijk vakmanschap en vooral ook leuk!

Dus kom maar op met die schuttingen, we kijken er samen over heen.

Trefwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.