Deel je kameel

Een man maakt een tocht per kameel. Hij reist door de woestijn van een vreemd land. Opeens ziet hij een groep kamelen met drie huilende mannen.

‘Waarom huilen jullie?’ vraagt de toerist.

‘Wij zijn drie broers en onze vader is recent overleden,’ begint de eerste broer.

‘Mijn innige deelneming voor dit grote verlies,’ zegt de toerist.

‘Wij huilen niet om het verlies van onze vader,’ zegt de tweede broer. ‘Hij was een vreselijke man. We huilen omdat het in onze cultuur belangrijk is de wensen van overledenen te realiseren, en dat lukt ons niet. Onze vader heeft ons zeventien kamelen nagelaten. Die moeten we tussen ons drieën verdelen volgens de verdeelsleutel 1/2, 1/3, 1/9. Dat gaat niet zonder slachting.’

‘Neem mijn kameel, dan heb je er achttien,’ zegt de toerist. ‘Een goed deelbaar aantal.’

‘Onze cultuur verbiedt ons geschenken van gasten aan te nemen,’ zegt de derde broer.

‘Neem mijn kameel en wees gerust dat ik even rijk als ik ben gekomen weer vertrek,’ dringt de toerist aan.

Daarop delen de broers 18 kamelen door twee. Negen kamelen gaan naar de eerste broer. Ze volgen de verdeelsleutels: de tweede broer krijgt zes kamelen, de derde broer ontvangt er twee. Er blijft een kameel over, die de dolblije broers terug geven aan de toerist.

Dit verhaal vertelde Cormac Russell tijdens een workshop community building op het LPB-congres van het landelijk platform voor wijkgericht werken.

Voor mij betekent het verhaal dat ambtenaren over waardevolle bronnen beschikken om gemeenschappen te faciliteren.

Ze kunnen groepen en gemeenschappen goed helpen bij de realisatie van hun unieke initiatieven. Zonder initiatieven dood te knuffelen of over te nemen.

Recent had ik contact met een initiatiefnemer van een ecodorp. Ecodorpen zijn fascinerend. De bewoners houden zich bijvoorbeeld bezig met biobased woningbouw, duurzame energievoorziening, circulaire voedselvoorziening en ecologische waterzuivering. Bewoners van ecodorpen zijn volop aan het experimenteren en leren. Ze ontwikkelen op die manier waardevolle kennis voor een duurzamer Nederland.

Toen ik hoorde over de activiteiten van de initiatiefnemer en zijn wens tot kennisuitwisseling met departementen en andere partijen raakte ik geïnspireerd. Ik heb vervolgens eens rondgevraagd in het Haagse. Binnen korte tijd had ik een lijst met ruim dertig namen van geïnteresseerde personen. De initiatiefnemer betrok andere ecodorpen en ik bracht hen in contact met een partij die leerkringen opzet en begeleidt.

In januari staat de eerste bijeenkomst gepland.

Het Haagse netwerk was mijn achttiende kameel.

Welke kameel heb jij onlangs gedeeld?

Trefwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.